За книгата

Конан Дойл без Шерлок Холмс - странна, но забавна комбинация.

Книгата е изчерпана.

За автора

Създателят на Шерлок Холмс!

СЪР АРТЪР КОНАН ДОЙЛ И СВРЪХЕСТЕСТВЕНОТО

Постоянно ти повтарям, че щом елиминираш невъзможното, онова, което останe, колкото и да е невероятно, трябва да е истината.

Шерлок Холмс

Артър Конан Дойл е роден в Единбург през 1859 година във видно шотландско семейство и завършва медицина в Единбургския университет. Той обаче не постига особен успех в лекарската си практика и е принуден да прибягва към различни средства, за да изкарва прехраната си. Асистира на ексцентричен лечител в Плимут, обикаля крайбрежието на Западна Африка като лекар на товарен кораб, където се разболява от тропическа треска, а през студентските си години е лекар на китоловен кораб и изпълнява същевременно длъжността помощник-харпунист. Дойл пише, когато няма пациенти, а тъй като това се случва доста често, той бомбардира списанията с разкази.

Първият му публикуван разказ — "Загадката на долината Сасаса" (1879) — е фантазия, основана на флуоресценцията на диамантите. През 1887 г. излиза "Етюд в червено" - дебютът на Шерлок Холмс, за който получава хонорар от 25 лири. През 1891 г. Дойл най-после осъзнава, че е писател, а не лекар и както отбелязва един от биографите му, "разбира, че е глупаво да се самофинансира като очен лекар, при когото никой не иска да се прегледа, с хонорарите си като писател, когото всички искат да четат". С поредицата за приключенията на Шерлок Холмс, Дойл бързо става най-популярният автор в Англия. Списание "Странд" увеличава тиража си всеки път, когато печата нов негов разказ. Днес приемаме Конан Дойл за най-големия майстор на детективски разкази след Едгар Алан По, но той е не по-малко известен с исторически, научнофантастични и приключенски романи, с журналистиката и историческите си трудове. Самият той смята "Белият отряд", исторически роман, описващ събития от времето на Черния принц през 13 век, за най-доброто си произведение.

През втората половина на живота си Дойл се отдава с ентусиазъм на спиритизма и свръхестественото - от тук нататък дейността му е главно мисионерска. Пътува, изнася лекции и пише многобройни статии и книги на тези теми. Умира през 1930 г.


На свръхестественото Конан Дойл посвещава 14 разказа и 4 романа, три от които са къси. Това не е особено голяма продукция, особено ако се сравни с работата му в други области. Приключенията на Шерлок Холмс са около шейсет, на офицера Жерар от Наполеоновата армия са посветени шестнайсет разказа, а общо творчеството му се състои от над 400 произведения, без да се броят отделни стихотворения и журналистически материали. И все пак свръхестествените разкази отразяват истинската му личност и интереси. По-ранните са написани в почти журналистически стил, като не следват традиционните предписания на викторианския разказ за призраци, а илюстрират идеи, заети от сериозната литература. По-късните разкази са често откровена пропаганда за каузата на спиритизма. След като завършва, Дойл установява, че е агностик. Тази ситуация е причина за големи неприятности в семейството му, което е религиозно до фанатизъм. Дойл напълно скъсва с роднините си, но агностицизмът се оказва само временна позиция - и той като немалко хора, които не са в състояние да приемат традиционната религия, скоро започва да търси "нещо друго", с което да замести християнството. Колкото и чудно да ни се вижда днес, в края на 19 век е напълно възможно да се намери нова религиозна позиция посредством науката. Това е епоха на чудеса. Д. Д. Хоум, един от най-великите медиуми на всички времена, най-малкото защото никога не е бил заловен в измама, излита от един лондонски прозорец и влиза през друг - в присъствието на свидетели. Той свири на акордеон от разстояние и може да увеличава и намалява височината и теглото си по желание. Флорънс Кинг е друг прочут медиум от същия период. Нейният специалитет е материализация на отдавна умрели хора. От гардероба й излиза Кейти Кинг, момиче от плът и кръв, и съобщава, че е млада жена от Западните Индии, умряла преди двеста години. Дори признанието на същата Кейти Кинг, години по-късно, как точно е била извършена "материализацията", не разколебава убедените окултисти, включително самия Артър Конан Дойл.

Фридрих Антон Месмер, австрийски лекар и един от първите хипнотизатори, продължава да оказва силно влияние върху тази епоха. Той твърди, че съществува психически, или "животински магнетизъм", изпълващ целия свят. Някои хора (магнетопати) притежават това качество в силна степен и могат да въздействат върху другите, като изцяло подчиняват волята им на своята. Австрийската полиция прогонва Месмер от Виена, но той жъне голям успех в Париж и чак през1785 г. е обявен за шарлатан. Месмеризмът присъства в два разказа в тази книга ("Джон Барингтън Каулс" и "Големият експеримент в Кайнплац"). Дойл следи изследванията в областта на парапсихологията и окултизма с голям интерес. През 1887 г. той прочита повече от седемдесет книги (около 1 книга за 5.2 дни), посветени на тази област, посещава спиритични сеанси и си води подробни бележки за случилото се на всеки сеанс. Дойл е убеден, че свръхестествените явления - левитацията, загадъчните почуквания по масата, съобщенията от мъртвите - са истински, но го озадачава фактът, че такива прозаични неща имат връзка с нещо толкова важно като безсмъртието на духа и не приема изцяло спиритизма.

В основата на спиритизма е вярването, че е възможно да се общува с онези, които "са преминали към по-висш живот", тоест с мъртвите. За разлика от спиритизма, при парапсихологическите изследвания се използват научни методи за общуване с мъртвите, телепатия, предсказване на бъдещето и т.н.

Ето някои основни термини в спиритизма. Духът (spirit) e основната част в човека и продължава да живее след смъртта на тялото. Спиритичният свят е светът на безтелесните духове. Медиумът е човек, който улавя вибрации от спиритичния свят, може да предава съобщения от единия в другия свят и да предизвиква други спиритични явления. Контролът е безтелесен дух, предаващ съобщения на медиума, който на свой ред ги съобщава на хората на земята. Сеансът е събиране (обикновено в тесен кръг - от двама до не повече от дванайсет души) около медиум с цел да се получат съобщения от отвъдното. Телепатията е предаване на мисли чрез нефизически средства. Ясновидството е способност да се вижда без помощта на физическото зрение. Ясночуването е способност да се чува, без да се използва физическия слух. Левитацията е повдигане на предмети и хора във въздуха по нефизически начини. Материализирането е появата на дух в материална форма. Апортирането е създаване на предмети без физически средства или преминаване на предмети и хора през твърди прегради. Психометрията изследва способността на някои предмети да запазват спомен за минали събития. Телекинезата е въздействие върху предмети от разстояние (особено преместването им в пространството) без използване на физически средства. Ектоплазмата е субстанция, излъчвана от тялото на медиума. Именно тази разредена форма на материя духовете използват за извършване на чисто физически явления. На ръце от такава ектоплазма, например, се дължат левитацията и апортирането на предмети и хора. Позицията на Дойл е понякога чисто спиритична, понякога - примесена с научен скептицизъм и желание да намери рационално обяснение на нещо, което на пръв поглед може да се припише единствено на свръхестествени причини. Освежителната доза хумор и самоирония, която присъства в повечето разкази, сигурно ще бъде оценена от почитателите му.


Шерлок Холмс, отегчен от викторианското всекидневие, посяга към кокаина — неговият създател сър Артър Конан Дойл посяга към отвъдното, към загадъчния окултен свят, който му се струва не по-малко реален от лондонските кабриолети — толкова реален, че се превръща в част от творчеството му. Нищо чудно, че в годината, когато се появява "Етюд в червено", този разностранен писател се занимава ревностно със окултизъм, посещава спиритични сеанси и вече е написал някои от разказите в този сборник. В "Призрак по избор и други разкази за свръхестественото" са събрани 10 от най-добрите свръхестествени разкази на Артър Конан Дойл.

Тези разкази, печатани в различни английски списания през периода 1880-1921, описват различни явления, попадащи "в зоната на здрача", в онова презряно от науката пространство, където бродят както искрени изследователи на неизвестното, така и откровени шарлатани и измамници.

"Насилникът от Брокас Корт" придава ново измерение на викторианския разказ за призраци в любима за Дойл обстановка — света на бокса. "Кафявата ръка" изследва връзката между душата и тялото с източен привкус. "Пръстенът на Тот" повдига крайчеца на завесата от вечната загадка на египетските мумии. "Кожената фуния" и "Сребърната брадвичка" са посветени на психометрията — свойството на материалните предмети да запазват спомена за миналото си, който чувствителен човек може да възстанови в съня си. "Игра с огъня" е класическо описание на неконтролируемите сили, които може да бъдат повикани по невнимание при спиритичен сеанс, а "Джон Барингтън Каулс" е любовна история със свръхестествен елемент и автентичен месмеричен сеанс. С "Призрак по избор" Артър Конан Дойл дава достоен отговор на "Кентървилският призрак" на Оскар Уайлд. "Забележителният експеримент в Кайнплац" е свързан с отделянето на духа от тялото, а "Фиаското в Лос Амигос" се занимава със загадката на vis vitalis, жизнената сила.


Дружеството за парапсихологични изследвания в Лондон (с което е бил свързан и сър Артър конан Дойл) е най-старото в света. Неговите1200 члена се занимават с телепатия, общуват с отвъдното и проучват всички паранормални явления. За целта дружеството провежда експерименти, извършва наблюдения върху отделни случаи и събира всякакви сведения, свързани с паранормалните явления. Дружеството поканва всички, които са срещнали призрак, да споделят преживяванията си без всякакво притеснение - така естествено, както биха разказали за повредата на електрически уред. Паранормалните преживявания не са само за медиуми. Те се случват всеки ден на всички — дори на най-обикновени хора. Ако се сблъскате с призрак, следвайте тези практически инструкции:

  1. Веднага разкажете всичко на някой друг.
  2. Запишете случилото се с най-големи подробности.
  3. Потърсете колкото може повече свидетели, които да потвърдят разказа ви.
  4. Не се тревожете, че ще ви сметнат за по-особен.
  5. Изпращайте всички сведения до Дружеството за парапсихологични изследвания на адресите в Англия и Америка:

Society for Psychical Research, 1 Adam and Eve Mews, Kensington, London, England

American Society for Psychical Rеsearch, 5 West 73rd Street, New York, N.Y.100123, USA.


Поредици


Избрано

Моя абсолютна любима

Гейбриъл Талънт

Бестселър

Монахът, който продаде своето ферари

Робин Шарма